22 Ekim 2007 Pazartesi

Ders 3

Ana Sayfa
MENGENELİ AYNAYA İŞLERİN BAĞLANMASI VE MERKEZLENMESİ


Ayaklar sıkma esnasında aynı anda hareket etmedikleri için dört ayaklı aynada iş parçasını merkezde
bağlamak zordur. Bunun için yardımcı ölçme ve kontrol aparatları gerekmektedir.





Uygun şekilde markalanmış olan iş parçası, ayna yüzeyine yapıştırılır. Ancak, iş parçasının yüzeyi düzgün değilse, freze veya vargel tezgahlarından yararlanarak düzeltilmelidir. Kalınlığı az olan parçaların bağlanmasında iş parçası yüzü ile aynanın yüz arasına paralel yüzlü bir parça konabilir. Araya konan parçanın ayna ayakları arasından iş parçası tespit edildikten sonra alınmalıdır. Aksi halde, torna tezgahı çalıştırıldığında fırlayıp bir kazaya sebep olabilir.

Mengenenin ayakları yaklaşık olarak ayarlanmalıdır. İlk olarak b ayağı sıkıştırılır. Eksen çizgilerinin, iş parçasını sıkan ayakların doğrultusunda kalması sağlanmalıdır. Ayna 90° döndürerek önce c ve d ayağı eksen çizgisi ortada kalmak üzere parçaya dokununcaya kadar yaklaştırılır.


Yaklaşık olarak yapılan bu bağlamadan sonra, iş parçasının ne dereceye kadar doğru bağlanabildiği kontrol edilmelidir. Bunun için, kalemliğe punta yüksekliğine göre ayarlanarak bağlanmöış bir mehengirden yararlanılır.

Torna kayıtlarına yerleştirilen düzgün bir parça veya araba üzerine konan mihengirin, ileri geri hareketi ile çizecek ucunun 2 numaralı eksene göre göstereceği kaçıklık c ve d ayaklarının ayarı ile giderilir. Kaçıklık durumuna göre ayaklardan biri gevşetilirse diğeri sıkılır. Yatay durumdaki ayaklara dokunulmaz. Ayna 90° döndürüldükten sonra 1 numaralı eksen çizgisinin çizecek ucuna göre göstereceği fark da a ve b ayaklarını hareket ettirerek giderilmelidir.Böylece eksen (marka, çizgisi, çizecek ucu hizasına getirilmiş olmalıdır. Bu işler yapıldıktan sonra dört ayak ayak ayrı ayrı sıkıca sıkılarak iş parçasının merkezde bağlanması sağlanmalıdır.

Gösterilen büyük dikkate rağmen ayak vidalarının aynı şekilde sıkılmamış olması nedeniyle iş parçası merkezinden kaçmış olabilir. Bu sebepten işe başlamadan önce, marka çizgilerinin durumu çizecek ucu ile bir kere daha kontrol edilmelidir

NOT: Mengeneli aynaya bağlanan parçaların ayna tarafına gelecek yüzeyleri, markalanmış olan ön yüzeye paralel değilse ya da düzeltilerek paralel hale getirilmesi mümkün olmazsa, ön yüz mihengir veya komparatör ile ayna yüzeyine paralel duruma getirilmelidir. Bunun için iş parçasının bağlı bulunduğu ayna el ile yavaş yavaş döndürülerek iş parçası ön yüzünün paralelliği sağlanır.



HİDROLİK KOPYA TORNA TEZGAHI

Hidrolik kopya tornalama tezgâhı, basınçlı akışkan (yağın) gücü ile iş parçalarının profillerinin seri ve hassas işlenmesi için kullanılır.

Hidrolik tornanın çalışma prensibi, depodan pompa yardımıyla çekilerek basınç oluşturulan yağ ile yön kontrol valfinin pistonuna bağlı izleyici uca şablona göre istenen hareketleri sağlamak ve ana silindir pistonuna iletmektir. Ana silindir pistonuna bağlı olan kalem piston hareketlerine göre iş parçasının yüzeyini işler.



Resim 1 : Hidrolik kopya düzeneği ve torna tezgâhında tornalama işlemi

Hidrolik Kopya Aparatları ile Yapılan İşlemler




Hiç yorum yok: